­ ŞEBİNKARAHİSAR KURŞUNLU CAMİİ | Kültür Portalı

Şebinkarahisar Kurşunlu Camii - Giresun

Şebinkarahisar İlçesi’nde yer alan Kurşunlu Camii, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından 12.01.1979 Tarih ve A-1490 sayılı kararıyla korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenip koruma altına alınmıştır. Hamam ve çeşme ile birlikte, Kurşunlu Külliyesi’nin bir parçası olan cami, giriş üzerinde yer alan kitabesine göre 1586 - 1587 (H. 995) yılında inşa edilmiştir. Harime giriş sağlayan kapının kemer dilimleri içinde yer alan dört satırlık Türkçe kitabede ebced hesabı ile tarih düşülmüştür.

Meyilli bir arazinin düzeltilmesiyle oluşturulan düz bir alan üzerine inşa edilen yapı, üç kubbeli son cemaat yeri ve tek kubbeli harimden oluşur. Mihrap bordüründe altın yaldızlı zemin üzerine lacivert, mavi, kırmızı ve yeşil renklerle, karanfil ve kenger yaprağını hatırlatan bitkisel motifler işlenmiştir. Haziresinde Osmanlı Dönemi'ne ait mezar taşları yer alan Kurşunlu Camisi, en son 1986 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Giresun ili, Şebinkarahisar ilçesinde bulunmaktadır. Ulaşım sorunu bulunmamakta olup, ilimiz merkeze olan uzaklığı 108 km.dir.
Taş Mahallesi, 28400 Şebinkarahisar/Giresun, Türkiye

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1538    Eklenme Tarihi : 19 Ağustos 2021 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 14 Eylül 2021 Salı