­ TUZLU SARDALYA | Kültür Portalı

Tuzlu Sardalya - Çanakkale

Tuzlu Sardalya Malzemeleri Nelerdir

• 1 kg sardalye
  • 1 kg iri tuz

Tuzlu Sardalya Nasıl Yapılır

Balıklar içleri temizlenmeden ½ kg tuz ile harmanlanarak kanlarını salması amacıyla 3 saat süreyle bir leğende bekletilir. Bekleme süresinin sonunda temizlenip bir tenekenin dibine 1 parmak kalınlığında iri tuz koyularak, balıklar aynı yöne bakar biçimde sık sık dizilir. Bu işlem balık bitene kadar her katmanda devam eder. En üstte tuz yer alır. Tuzun üzerine, balıklara ağırlık yapması amacıyla en az 1 kg ağırlığında taş konulur. Güneş almayan bir kapalı mekânda 3 ay içinde yenilmeye hazır hale gelir. Tenekenin ağzı kapatıldıktan 15 gün sonra üzerindeki yağ tabakası, incir yaprağı ile alınır. Bu işlem 3 ay süresince 4 – 5 kez yinelenir.

Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 2759    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2022 Perşembe