­ TENEKE KEBABI (TENEKE TAVUK) | Kültür Portalı

Teneke Kebabı (Teneke Tavuk) - Burdur

• Bütün tavuk
  • Sirke
  • Domates

Teneke Kebabı Nasıl Yapılır

Tavuğun iyi kızarması ve yavanlığını alması için her tarafına sirke sürülür. Ayrıca yağ sürmeye gerek yoktur. Çubuğa oturtulan tavuğun üzerine başından kesilmiş bir domates oturtulur ve içine bir tatlı kaşığı kadar tuz konulur. Böylece tavuk piştikçe domatesin suyuyla birlikte tuz buradan akacaktır. Daha sonra üzerine on yedi litrelik boş bir teneke kapatılır. Etrafına ateş yakılarak pişirilir. Pişirirken içine is almamasına dikkat edilir. Eğer beton bir zeminin üzerinde pişirilecekse, tenekenin hava almaması için, etrafı çamurla sıvanır. Yaklaşık bir buçuk saat açılmaz ve kızarıncaya kadar pişirilir. Tavuktan akan yağlar, özel kabında birikir. İstenilirse tavuk pişirilmeden önce bu özel kabın içine dilimlenmiş patates, havuç; etrafına kesilmemiş patates ve soğan konulabilir. Tavuk piştikten sonra, tavuğa bağlanan teller çıkartılır. Tavuk bir tepsinin üzerine konur ve servis yapılır. Teneke tavukla birlikte salata yenilir, ayran içilir. Kır yemeklerindendir.

Kaynak: Nas Kazan Ş.(2012), Burdur Yemekleri ve Kültürü.

Burdur Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 5772    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 12 Mayıs 2022 Perşembe