­ BOLU KEŞİ | Kültür Portalı

Bolu Keşi - Bolu

Bolu Keşi Malzemeleri Nelerdir

• Yoğurt

Bolu Keşi Nasıl Yapılır

Süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelektir. Yoğurt tülbent bezi içinde iyice süzülür. Daha sonra bir ağırlık altında suyunu atması sağlanır. Tuzla yoğurulan yoğurt elde sabun kalıbına benzer bir şekil verildikten sonra kuruması için güneşe bıraklır. Keşler tamamen sertleşinceye kadar doğal olarak kurutulur.Yeterince kuruyan keşlerin dayanma ömrü son derece uzundur. Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması içinde yoğun miktarda tuz içerir.

Bolu ve çevresinde keş önce rendelenir, ufalanmış cevizle karıştırılıp ev yapımı makarna (erişte) içine kat kat serpilir. Makarnanın üstüne aynı karışımdan tereyağında hafifce kızartıldıkan sonra dökülür. Salata ve yemeklerde katkı olarakta tüketilmektedir.

Kaynak: Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bolu Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 13415    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 27 Nisan 2022 Çarşamba