­ BAFRA NOKULU | Kültür Portalı

Bafra Nokulu - Samsun

Bafra Nokulu

İnce hamurun yuvarlanırken içine katılan üzüm, fındık, ceviz serpiştirilerek yapılan şerbetsiz bir hamur tatlısıdır. Dayanıklı olması, enerji vermesi ve kolay saklanabilmesi sayesinde bir tür gemici-balıkçı yiyeceği olarak da tanımlayanlar varsa da artık günümüzde yemekli toplantıların vazgeçilmez bir parçası olmuştur.

Bafra Nokulu İçin Gerekli Malzemeler:

  • 1 kg buğday unu
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 250 gr margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • yeteri kadar karbonat

Bafra Nokulu Yapılışı:

Buğday unu, bir yumurta, yoğurt, eritilmiş margarin ve karbonat kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hamur, 3 topak halinde ayrılır. Yufka şeklinde açılan hamurların üzeri sıvı yağ ile yağlanıp içine dövülmüş ceviz, toz şeker ve tarçın iyice karıştırılarak serpilir. Yufka kıvrılıp yuvarlanır. istenilen büyüklükte kesilip tepsiye dizilir. Yumurtanın geri kalan sarısı da üstüne sürülüp fırına verilir.

20.06.2012 tarih ve 227 sayıyla mahreç işaretli coğrafi ürün olarak tescillenmiştir.

Kaynak: Fatma KÖSE (Samsun Yemekleri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını)

Samsun Geleneksel Mutfak

 

Görüntülenme Sayısı : 19683    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Mart 2020 Perşembe