­ KÖPÜK HELVASI | Kültür Portalı

Köpük Helvası - Sakarya

Köpük Helvası Taraklı’nın çevresindeki diğer yöreler de biliniyor. Çöğen kökü, yumurta, şeker ve glikozla yapılıp içine tahin katılarak yeniyor.

1 kilogram çeğen kökü ve 20 litre su kaynatılmak için hazırlanır. Karışık 10 litreye inene kadar kaynatılır. İçerisinden 1 litre alınıp, 2 adet yumurtanın beyazı da katılarak iyice karıştırılır. 10 kilogram toz şeker, 10 kilogram glikoz ve 5 litre su 118 derecede kaynatılarak şurup hazırlanır. Önceden kabartılmış çöğene ilave edilir ve iyice karıştırılarak soğutmaya bırakılır. Soğuma işlemi tamamlandıktan sonra helva servise hazır hale gelmiştir. Helva bu biçimde yenildiği gibi içine tahin de karıştırılarak yenilmektedir.

Kaynak: Sakarya'nın Yemek Kültürü, Sakarya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları 2008