­ KABAK ÇEKİRDEĞİ | Kültür Portalı

Kabak Çekirdeği - Nevşehir

İnsanoğlu yaşadığı sürece besin alımına muhtaçtır. Beslenme ile birlikte insanoğlunun sağlığı başta olmak üzere dinlenme ve eğlence ihtiyaçlarının giderilmesinde Kabak Çekirdeğinin önemli bir yeri vardır. Kabak çekirdeğinin de birtakım faydaları olduğu bilinmekte ve dünyanın pek çok ülkesinde halk arasında uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Kabak çekirdeği kabaca %35 yağ, %38 protein ve %25 karbonhidrattan oluşur. E vitamini ve özellikle gammatokoferal açısından çok zengindir. Yağ içeriği, kabağın cinsi ve yetiştirildiği bölgelere göre %50’ ye kadar yükselebilir. İçerdiği yağların büyük bir oranı insan sağlığı açısından önem taşıyan çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Bunun yanı sıra fitosterol denen ve şifalı özellikleri olan çeşitli maddeleri de bünyesinde bulundurmaktadır. Kabak çekirdeği halk tıbbında daha çok (çiğ tüketim) paraziter hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 4292    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Nisan 2020 Salı