­ TİRMİS | Kültür Portalı

Tirmis - Antalya

Tirmis, genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ve Antalya yöresinde şehirli yerli halk tarafından çerez olarak tüketilen baklagillerden bir tür acı bakladır. Rengi sarı olan tirmisin kolayca sıyrılabilen ince bir kabuğu bulunmaktadır. Tirmisin hazırlanışı kısaca şu şekildedir: Bakliyatçıdan ihtiyaç kadar satın alınan tirmis, kaynatıldıktan sonra temiz suda bekletilir. Kaptaki su her gün değiştirilir, on gün kadar sonra tirmisin acılığı geçer ve tüketime hazır hale gelir. Dışındaki şeffaf kabuk çıkarılır ve içeride yer alan sarı kısım yenir. Genellikle tuzlanarak tüketilir. Tirmisin yemeye hazır hale getirilmesi “tatlandırma” olarak da adlandırılır. Tirmis ev içerisinde üretilip tüketildiği gibi aynı zamanda “tirmisçi” adı verilen seyyar satıcılar tarafından da çarşıda satılmaktadır. Tirmisçi, tirmisi tatlandırarak çarşıda satan meslek erbabıdır. Kendisine has bir tadı olan tirmisin halk hekimliğinde de kullanımı bulunmaktadır. Halk arasında bu yiyeceğin kurt dökücü özelliği olduğu ve soğuk algınlığına iyi geldiğine inanılmaktadır. Kaynak: Davulcu, Mahmut - Tokat, M. - Yörür, S. (2015), Antalya'da Yaşayan Geleneksel Meslek, Sanat ve Zanaatlar-The Living Traditional Professions, Arts and Handicrafts of Antalya, Antalya: Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Yayınları.

Görüntülenme Sayısı : 9806    Eklenme Tarihi : 13 Ocak 2016 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2017 Çarşamba