­ BAYAZHAN GAZİANTEP KENT MÜZESİ | Kültür Portalı

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi - Gaziantep

Bayazhan, Bayaz Ahmet Efendi tarafından 1909 yılında yaptırılmıştır. Osmanlı Han mimarisine uygun olarak iki katlı ve tek avlulu hanlar grubuna giren yapı, dikdörtgen şeklinde bir plana sahiptir.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi

Klasik Osmanlı han mimarisinin birçok özelliklerini üzerinde taşıyan yapı, düzgün kesme taştan inşa edilmiş olup, kırma çatıyla örtülüdür. Zemin kattaki dükkanlar geniş kemerlerle caddeye açılmaktadır. Üst katta ise cephe boyunca sıralanmış kemerli pencereler ve sahar (demir işçilikli) korkuluklarla oluşturulan balkon bulunmaktadır.

Bayazhan Gaziantep kent kültürü ve tarihinin tanıtılması amacıyla müze haline getirilerek 2009 yılında hizmete açılmıştır.

Bayazhan Kent Müzesi’nde Gaziantep’in tarihi, turistik yerleri, doğal güzellikleri, ekonomisi, el sanatları ve mutfak kültürü hakkında ziyaretçilerin bilgi alarak şehri tanımaları sağlanmaktadır.

Bunun yanı sıra, Gaziantep’in yöresel el sanatlarından kutnu, sedef, bakır işlemeciliği gibi sanatların icrası tematik bölümlerde mankenlerce teşhir edilmektedir.

Müzede ayrıca; kardeş şehirler teşhir salonu, sergi mekânları, kentin önemli mimari yapılarının maketleri bulunmaktadır.

Kaynak: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Akyol Mahallesi Atatürk Bulvarı No:119 Şahinbey / Gaziantep

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 31567    Eklenme Tarihi : 02 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 12 Ocak 2023 Perşembe