­ PESSİNUS ÖREN YERİ | Kültür Portalı

Pessinus Ören Yeri - Eskişehir

Pessinus ören yeri nerede?

Pessinus Antik Kenti, Ankara-Eskişehir kara yolu üzerinde Sivrihisar’ın 13 kilometre güneyindeki Ballıhisar’da bulunmaktadır. Eski Kral Yolu üzerinde olan antik şehrin üzerinde bugün Ballıhisar Köyü kurulmuştur. Pessinus Antik Kenti Friglerce "Tanrıça Kybele" diye adlandırılan ana tanrıçanın bulunduğu en önemli tapınma yerlerinden biri olarak bilinmektedir.

Pessinus, ana tanrıça için yapılmakta olan törenlere sahne olur ve o dönemlerde kendini ana tanrıçaya adayanların merkezi konumuna gelir. Pessinus’tan geçen Kral Yolu güvenilir ve kestirme olduğundan Roma ve Bizans çağlarında da kullanılır. Antik kentin yakınlarında yol kalıntıları günümüzde de görülebilir.

Roma Çağı'nda Pessinus’a giden yollarda mil taşları kullanılır. Hellenistik Çağ'da şehirdeki tapınak onarılır; meclis binası, stoa, kanal, tiyatro ve yollar yapılır. 1967 yılında Belçika Gent Üniversitesi tarafından aralıklarla 2008 yılına kadar kazı çalışmaları yapılmıştır. 2009 yılından itibaren kazılar, Avustralya Melbourne Üniversitesi tarafından devam etmektedir. Kazılar sonucunda çıkan eserler Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nde ve Pessinus’ta kurulan açık hava müzesinde sergilenmektedir.

Kaynak: Eskişehir Valiliği. (2014). Eskişehir Rehberi(5.Baskı)

Eskişehir Gezilecek Yerler

Ören Yeri
Ankara-Eskişehir kara yolu üzerinde Sivrihisar’ın 13 kilometre güneyindeki Ballıhisar’da bulunuyor.
Ballıhisar Köyü Sivrihisar / ESKİŞEHİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 34423    Eklenme Tarihi : 24 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Mart 2021 Salı