­ ERTUĞRUL GAZİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Ertuğrul Gazi Türbesi - Bilecik

Ertuğrul Gazi Türbesi, Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası ve Selçuklu Uçbeyi Ertuğrul Gazi'nin, Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde bulunan türbesidir.

13. yüzyıl sonlarında inşa edilen yapının yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İlk olarak Osman Gazi tarafından açık mezar olarak yaptırılmış, daha sonra I. Mehmet Çelebi tarafından türbe haline getirilmiştir. 1757’de III. Mustafa, 1886 yılında ise II. Abdülhamid tarafından yeniden restore ettirilmiştir.

Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bu onarımlar esnasında mezarlığın giriş kısmına iki adet çeşme yaptırılmıştır.

Ertuğrul Gazi Türbesi altıgen planlı, üzeri kubbe örtülü olup, dikdörtgen bir girişten sonra içeriye ulaşılmaktadır. Bu girişin yanlarında ikişer pencere bulunmaktadır. Türbenin duvarları bir sıra taş ve iki sıra tuğladan örülmüştür. Sandukanın bulunduğu türbenin içindeki batı ve güneydoğu duvarlarına dikdörtgen pencereler açılmıştır.

1905 yılında türbenin etrafındaki evlerin daha iyi bir biçimde yeniden inşası için istimlâk çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde, türbe çevresinde her yıl Karakeçililerin anma töreni ve kutlamalar düzenlemesi için geniş bir alan oluşturulmuştur.

Türbenin dışında ve hemen yakınında Ertuğrul Gazi’nin eşi Halime Hatun ile oğlu Savcı Bey’in mezarları bulunur. Osman Gazi’nin makam mezarı da burada yer alır.

Bunların yanı sıra kardeşi Dündar Bey’in, kan kardeşi Akçakoca’nın, silah arkadaşları Konur Alp, Karamürsel, Abdurrahman Gazi, Hasan Alp, Saltuk Alp’ın, silah öğreticisi Kaplan Çavuş’un; Osman Gazi’nin silah arkadaşlarından Aktimur Bey, Çoban Mirza Bey, Hamit Bey, Emir Ali, Aykut Alp, Gündüz Bey, Aydoğdu Bey, Pazarlı Bey, Yorgan Ata ve Akbıyık Bey’in mezarları da burada bulunmaktadır.

Kaynak: Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Türbe
Şehir dışı ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Türkmenbaşı, Ertuğrul Gazi Cd., 11600 Söğüt/Bilecik
+90 (228)-280-17-00
+90 (228)-280-17-17

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2523    Eklenme Tarihi : 02 Ekim 2023 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Ekim 2023 Pazartesi