­ CİMCİME HATUN KÜMBETİ | Kültür Portalı

Cimcime Hatun Kümbeti - Erzurum

Cimcime Hatun Kümbeti, Erzurum şehir surları içerisinde bulunmaktadır. Kümbetin kitabesine göre 1304 yılında yapılmıştır.

Umut Özdemir

Türbenin ismi halk arasında Cimcime Hatun olarak bilinmektedir. Konuyla ilgili Osman Turan’ın Doğu Anadolu Türk Devletleri Tarihi adlı eserinde Cimcime Sultan Kümbetinin Tuğrul Bey Dönemi fâtihlerinden Cemcem’e ait olduğu bilgisi verilmektedir. Abdurrahim Şerif Beygu Erzurum Tarihi, Anıtları, Kitabeleri adlı eserinde ise kümbetin isminin, tarihe geçmeyen Erzurum emirlerinden birine ait olduğunu söylemektedir.

Düzgün kesme taş malzemeyle inşa edilen yapı silindirik kaideli, içten ve dıştan silindirik gövdelidir. İçten kubbe, dıştan konik bir külahla örtülüdür.

Mezarlarda yatan kişilerin isimlerinin yazılı olduğu taşların bir kısmı yok olmuştur. Yalnız birinin baş taşının iç kısmının yazılı dua bölümünden, bir kadına ait olduğu anlaşılmaktadır.

Kaynaklar

Erzurum Gezi Rehberi Kitabı Tablet İletişim Yayınevi

Kesinleşen Tarih ve Yeni Bir Ad, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi Sayı 46 2011, Hüseyin YURTTAŞ Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, Muhammed Lütfü KINDIĞILI Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü

Kümbet
İnanç-Kültür Turizmi
Merkez Cumhuriyet Caddesi güzergahında olup, yaya olarak gidilebileceği gibi şehrin bir çok noktasından toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.
Cimcime Sultan Kümbeti, Yakutiye/ ERZURUM

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16556    Eklenme Tarihi : 24 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2024 Çarşamba