­ İZZET PAŞA CAMİ | Kültür Portalı

İzzet Paşa Cami - Elazığ

İzzet Paşa Cami, il merkezinde tarihi eski hükümet konağının karşısındadır. 1866 yılında zamanın valisi Hacı Ahmet İzzet Paşa tarafından cami yeri satın alınarak yaptırılmıştır.1966 yılında kurulan dernek marifetiyle, çökmek üzere olan bu ibadethane Mayıs 1967'de yıktırılarak bugünkü İzzet Paşa Camisi yapılmıştır. 1972 yılında derneğin gayretiyle ve Elazığ halkının yardımları ile cami bitirilerek ibadete açılmıştır. Cami 44x28.5 metre ebadında olup, 8x28.5 metre arka, 4X27.15 metre iki yan revakları vardır.

Osmanlı mimari tarzında, çift minareli ve çift şerefelidir. Türkiye'de ilk asansörlü minareye sahip cami ünvanını almıştır. 20 metre çapında ana kubbesi, 25 adet de küçük kubbesi vardır. Minare yüksekliği toprak seviyesinden itibaren 55 metredir. Dış duvarları körpe yontma taşıyla kaplıdır. Cami sahanlığında doğu-batı istikametinde kendi minaresine uygun, 40 ton su kapasiteli şadırvan ve idare binası yer alırken, zeminde 115 adet dükkan, kütüphane ve bir polis noktası bulunmaktadır.

Elazığ Gezilecek Yerler

Elazığ Merkez Gazi Caddesi
Gazi Cad.Merkez / Elazığ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 79277    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 02 Mart 2021 Salı