­ ÇORUM LEBLEBİSİ | Kültür Portalı

Çorum Leblebisi - Çorum

Çorum’un meşhur sarı leblebisi, yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak talep ettikleri ürünlerin başında gelir. Son yıllarda giderek artan çeşit zenginliği ile başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın diğer ülkelerine, Avustralya’ya, Amerika’ya, Kanada’ya ve Asya ülkelerine ihraç edilmektedir. Çorum leblebisinin geçmişi 3 asır öncesine kadar gitmektedir. Ahmedi Sever isminde muhterem bir zatın Çorum’da yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmektedir. Yaklaşık 3 asırdır ilimizde üretimi yapılan leblebinin adı adeta Çorum ismi ile özdeşleşmiştir. Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir. Kuru nohudun leblebiye dönüşmesi günler süren, zahmetli birçok işlemin sonunda gerçekleşmektedir. Sarı Çorum Leblebisinin imalatında kullanılan Damla cinsi nohut kalın kabuklu ve kabuğunu çabuk atma özelli¬ğine sahip olduğundan özellikle tercih edilmektedir. Nohut seçimi yanında işin ehli ustaların mahareti ve yılların deneyimi ile ortaya çıkmış imalat sürecinde uygulanan kendine has teknik ile kullanılan araç-gereç hep birlikte, Çorum Leblebisini vazgeçilmez kılan ve ününün yıllar öncesinden bugünlere taşınmasında ki sebepleri oluşturmaktadır. Çorum’da leblebicilik başlı başına bir meslektir. Esnaf ve sanatkarının mesleği dayanışmayı artırmak üzere “Çorum Leblebisi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi” kurulmuştur. Çorum’da her sokak başında bir leblebici bulmanız mümkündür. Hala eski sistemle toprak ocaklar da çalışan leblebiciler yanında modern imalat sistemleri kullanan ve AR-GE çalışmalarına önem veren imalatçılar da vardır.
Görüntülenme Sayısı : 16112    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Mayıs 2017 Çarşamba