­ İPEK DOKUMACILIĞI (HALI-KİLİM) | Kültür Portalı

İpek Dokumacılığı (Halı-Kilim) - Yalova

Merkeze bağlı Güneyköy’ünde Yün halı, Sugören Köy’ünde İpek Halı dokunmaktadır. Sugören köyünde halı dokumacılığı büyük bir geçim kaynağını oluşturmaktadır. Köyde dokunan ipek halıların kalitesi ve dokuması İstanbul ve Avrupa’da bir çok alıcı bulmaktadır. Santimetreye atılan düğüm açısından ünlü İran halıları ile boy ölçüşebilecek kalitede halılar dokunmaktadır. Köyde bu amaçla pek çok tezgah bulunmaktadır. Köyün genç kadınları ve kızları bu alana rağbet etmekte ve geçim kaynağını bu yolla temin etmektedirler. Köyde 2-3 ayrı atölyede İstanbul Kapalı Çarşı’da faaliyet gösteren halıcı esnafın siparişleri üzerine ilmek sayısına ve m2 hesabına göre ipek halı dokumacılığı yapılmaktadır. İrtibat Adresi: Sugören Köyü Muhralığı-Yalova.Tel: Muhtar, Osman Karataş: 05327633051 El Sanatları uzmanı Kenan Özbel, Güney Köyüne Yün Halı Tezgahlarını ilk getirip kuran kişidir. Türkiye’de ilk defa meclis kararı ile kendisine profesör ünvanı verilen insan Kenan Özbel’dır. Ankara’daki Kocatepe Camii’nin nakışlarını kendisi ve hanımı Bakiye Özbel bizzat yapmışlardır. Kenan Özbel Kafkas kökenli olup mezarı Güneyköy’dedir. Güney köyünde dokuma yün halı ustası olarak Bakiye Özbel Hanım dokumacılık ve usta öğreticilik yaparak geleneği yaşatmaya çalışmışlardır. Atölye ve tezgahlar halen mevcutolup, üretim yapılmamaktadır.
Görüntülenme Sayısı : 7252    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Temmuz 2017 Perşembe