­ GÖKÇEADA RUM KÖYLERİ | Kültür Portalı

Gökçeada Rum Köyleri - Çanakkale

Dereköy, Kale Köy, Tepeköy, Zeytinli, Eski Bademli adanın Rum köyleridir. Kentsel sit alanı olan bu köylerin mimari dokusu koruma altındadır. İlçe merkezine 3 kilometre mesafedeki zeytinli bir yamaca kurulmuştur. Adanın ünlü dibek kahvesinin sunulduğu kahvehaneler burada yer alır. Adanın en eski kilisesi Agios Georgios kiliseside buradadır. 4 kilometre uzaklıktaki Eskibademli’deki Meryemana Kilisesi, çamaşırhane ve eski okul binası ilgi çekicidir. Yine ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Kaleköy, yazları ilçenin en hareketli mekanlarından biridir. Adını Bizans Dönemi kale kalıntılarından alır. Köyde, küçük kilise olarak bilinen Agios Nikolaos Kilisesi ve Agia Marina Kilisesi vardır. 10 kilometre uzaklıktaki Tepeköy adanın en yüksekteki köyüdür. Panagia ve Agia Maria adıyla bilinen iki kilisesi vardır. 16 kilometre uzaklıktaki Dereköy en büyük Rum köyüdür ancak evlerin çoğu boştur. Bir zamanlar köy kadınlarının çamaşırlarını birlikte yıkadıkları tarihi çamaşırhanesi ilgi çekicidir.

Kaynak: (ÖZDEM, Filiz (Ed.), Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale; Veysel Tolun, Osmanlı’nın Akdeniz’e Açılan Kapısı. Çanakkale, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2012, s. 11-162. )

Çanakkale Gezilecek Yerler

Köy
Doğa-Kültür Turizmi
Çanakkale / Eceabat İlçesi, Kabatepe Limanından Gökçeada'ya feribot seferleri ile ulaşım sağlanmaktadır.
Gökçeada / Çanakkale

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 14538    Eklenme Tarihi : 18 Temmuz 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 21 Ekim 2021 Perşembe