­ ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ | Kültür Portalı

Çanakkale Deniz Müzesi - Çanakkale

1462-63 yıllarında İstanbul'un savunulması amacıyla boğazın en dar yerine yaptırılan iki kaleden biri olan Kala-i Sultaniye, zaman içinde doğan ihtiyaçlara göre tadil edilmiştir. 18 Mart 1982 tarihinde müze olarak açılır.

Çanakkale Deniz Müzesi'nde sergilenen objeler; savaş alanlarında yüzey araştırması yapılarak, köyler taranarak bağışlanan ve toplanan objelerden oluşmaktadır. Çanakkale Deniz Müzesi, girişe yakın lojman binası, kalenin içindeki iç kale, Nusrat Mayın Gemisi ve bahçe olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır.( 2015 yılına kadar restorasyon çalışmaları nedeniyle sergi mekanlarının çoğu ziyarete kapalıdır).

Sergi Mekanları: Müzenin girişinden sağa dönüldüğünde karşılaşılan üç katlı bina, erken Cumhuriyet Dönemi mimari özelliklerini taşımaktadır. Binanın girişinde yer alan iki kitabede “Müteahid Nafiz Nuri Mühendis 1927” ve soldakinde de “Mimar Arif Süleyman 1927” yazılıdır. İlk olarak Müstahkem Mevki Komutanlığı, sonra Deniz Birlikleri Komutanlığı ve askeri lojman olarak kullanılan bina, 1982 yılında müzeye çevrilmiştir.

Kaynak: (ÖZDEM, Filiz (Ed.), Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale; Veysel Tolun, Osmanlı’nın Akdeniz’e Açılan Kapısı. Çanakkale, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2012, s. 11-162.)

Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale Merkez
Fevzipaşa Mahallesi Yalı Caddesi, Çimenlik Sk., 17100 Merkez/Çanakkale

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 14310    Eklenme Tarihi : 18 Temmuz 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 21 Ekim 2021 Perşembe