­ DAMAT PAÇASI | Kültür Portalı

Damat Paçası - Bursa

Osmanlı mutfağından günümüze Bursa düğün geleneklerinde gelinin annesi tarafından yapılır. Özel gün yemeği olarak Bursa mutfağında yaygın olarak yapılmaktadır.

Malzemeler:

300 gr tavuk eti, 3 adet yufka, 125 gr. Margarin. Sosu için: Bir buçuk bardak tavuk suyu, bir buçuk çorba kaşığı un, 3 diş sarımsak, 1 adet yumurta, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızı biber.

Yapılışı:

Tavuk eti bir miktar suyla tencerede haşlanır, bu arada bir fırın tepsisi yağlanarak üzerine ilk yufka serilir arasına eritilmiş margarin dökülür. Yufkalar börek yapar gibi tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırına konup üzeri kızarıncaya kadar fırında bekletilir. Fırından çıkartılan yufkalar soğuduktan sonra üzerine haşlanan tavuğun suyundan bir su bardağı dökülür. Tepsinin üzeri kapatılarak bir süre dinlendirilir. Daha sonra haşlanan tavuk eti küçük parçalar halinde didilir ve yufkanın üzerine yerleştirilir. Bu arada beşamel sosu hazırlanır; Tavuk suyu, un, dövülmüş sarımsak, yumurta sirke tuz karabiber karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Hazırlanan beşamel sosu tepsiye tavukların üzerine dökülür. Küçük bir tavada tereyağı eritilir içine kırmızı biber eklerin. Servis sırasında tereyağı tabakların üzerine gezdirilir.

English

It is traditionally a dish made by the bride's mother during weddings. It is widely cooked as a special day meal in Bursa.

Ingredients:

300 gr poultry, 3 pieces of yufka, 125 gr. Margarine. For the sauce: One and a half cups of chicken broth, one and a half tablespoons flour, 3 cloves garlic, 1 egg, 1 tablespoon vinegar, 1 tablespoon salt, 1 tea spoon red pepper.

PREPARATION :

Chicken meat is boiled with little water, while a baking tray is greased and melted margarine is poured on the first yufka placed on it. The yufka are placed on the tray as it is done while making börek. The tray is placed in the preheated oven until it is baked. After the yufka are cooled down, a cup of the boiled chicken water is poured over them. The tray is then covered and put aside. Then the boiled chicken meat is minced and placed on the dough. Béchamel sauce is prepared in the meantime; Chicken juice, flour, battered cloves, egg, vinegar, salt, pepper are all mixed and cooked until it has a pudding consistency. Once it is prepared, the bechamel sauce is poured over the dish on the tray. In a small pan add the red pepper into the melted butter. During the service, the butter is poured over the plates.

Yemek
Görüntülenme Sayısı : 2134    Eklenme Tarihi : 31 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2018 Cuma