­ CEVİZLİ LOKUM | Kültür Portalı

Cevizli Lokum - Bursa

Bursa geleneksel mutfak kültürü içinde bayram, düğün ve özel günlerde cevizli lokum yapılır. Düğün hazırlıkları sırasında, lokum yapılarak konuklara ikram edilir, kına gecesi bütün konuklara lokum ikram edilir, bayramlarda arife günü bütün evlerde cevizli lokum yapılmaktadır.

MALZEMELER:

-1 çay Kaşığı Bira Mayası -300 gr Ceviz İçi -2 tatlı Kaşığı Toz Şeker -Tarçın -500 Gr Un -1 Yumurta Sarısı -Tuz -250 gr Süt -5o gr Susam -2 Çorba Kaşığı tahin -2 Patates

YAPILIŞI:

Maya, süt, toz şeker ve 1 çorba kaşığı un karıştırılarak kabartılır. Haşlanmış ve ezilmiş patates, maya, tuz ve 250 gr süt, un ile karıştırılarak hamur haline getirilir. Mayalanması için beklenir, hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartılarak, oklava ile kalın yufka şeklinde açılır. Yufkanın üzerine dövülmüş ceviz, toz şeker, tarçın, ve bir kaşık tahin ilave edilerek rulo haline getirilir. Hamurun tamamı bu şekilde rulo haline getirildikten sonra isteğe göre kesilerek tepsiye yerleştirilir veya rulo şeklinde tepsiye yerleştirilerek üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine bez serilerek soğuması beklenir.

 

English

WALNUT LOKUM 

In the Bursa traditional cuisine, this dish is baked for special occasions such as feasts, weddings etc. During the wedding preparations, lokum is served to guests during the henna night. It is also baked on the eves of important days.

INGREDIENTS:

-1 tea Spoon Beer Yeast -300 gr Walnut-  2 dessert Spoon Powdered Sugar cinnamon-500 gr flour-1 yolk -Salt-250 gr Milk -5o gr Sesame -2 tablespoons tahini -2 Potatoes

PREPARATION:

Yeast, milk, powdered sugar and 1 tablespoons flour are mixed together. Boiled and crushed potatoes, yeast, salt and 250 gr milk are kneaded to make a dough. After leavening the dough, it is divided into pieces of an orange size then opened with a rolling pin. Walnut, powdered sugar, cinnamon, and a spoon of tahini are poured over the yufka and rolled. After all the dough is rolled in the same way, it is cut to the desired size and placed on the tray or placed on the tray in a roll form and cooked after the egg yolk is applied on it. After it is removed from the oven, a cloth is spread on it and it is left to cool down.

Hamur İşi ve Börekler
Görüntülenme Sayısı : 3086    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2018 Cuma