­ CENNET KÜNKÜ | Kültür Portalı

Cennet Künkü - Bursa

Geleneksel Bursa kültürü içinde özellikle düğün hazırlıkları sırasında kız evi tarafından yapılarak erkek evine gönderilir. Nişan bohçasına Cennet Künkü konur, ayrıca bayram ve özel günlerde yapılarak konuklara ikram edilir.

Malzemeleri:

2 Yumurta, alabildiği kadar un, karbonat, küllü su, ceviz içi, yarım çay bardağı ayçiçek yağı, 5 bardak su 500 gr Toz şeker

Yapılışı:

Unun ortası açılarak yumurtalar kırılır, karbonatı eklenir. Hamur kıvamına getirmek için normal su yerine bir tuta kül ile karıştılmış küllü su bir bardağa doldurularak bekletilir. Külün dibe çökmesi beklenir ve sadece bardaktaki su malzemelerin üzerine dökülür. Hamur yumuşak kıvama gelinceye kadar yoğrulur ve ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Bu bezeler yufka büyüklüğünde açılır ve daha sonra kalın ve uzun şeritler halinde kesilir. Uzun şeritler halinde kesilen ince hamurlar çatala sarılarak şekil verilir kızgın yağın içinde kızartılır. Bu arada şerbeti hazırlanır 5 bardak suya katılan 500 gr toz şeker bir süre birlikte kaynatılarak revak kıvamına gelince ocaktan indirilir soğumaya bırakılır. Kızarmış hamurlar iyice soğumadan üzerine ılık şerbet dökülür Şerbeti çeken tatlının üzerine ceviz dökülerek servis yapılır. Arzuya göre kaymakla da servis yapılabilir.

 

English

In the traditional Bursa culture, especially during the wedding preparations, it is a meal prepared by the bride's family and sent to the groom's house. Cennet Künkü is also made during  special occasions such as holidays and on special days.

Ingredients:

2 Eggs, as much flour as possible, carbonate, ash water, walnut, half a teaglass of sunflower oil, 5 glasses of water 500 gr powdered sugar.

Preparation:

Open the middle of the flour to break the eggs and add the carbonate. Instead of normal water to have the dough consistency, a glass is filled with a handmade ash mixed with water and is put aside to await. We wait for the ash to fall to the bottom of the glass and only the water is poured over the ingredients. The dough is kneaded until the soft consistency is reached and round pieces are made in the size of a walnut. These pieces are opened at the size of a yufka and then cut into thick and long strips. Those are then wrapped around a fork to give them forms and fried in hot oil. In the meantime, the sherbet is prepared with 500 gr of sugar added to 5 glasses of water and are boiled together until it takes the wanted consistency then it is taken away from the stove to let it cool down. The warm sherbet is then poured over the fried doughs. It can can be served with cream.

Tatlılar
Görüntülenme Sayısı : 1594    Eklenme Tarihi : 31 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2018 Cuma