­ DİLBER DUDAĞI | Kültür Portalı

Dilber Dudağı - Bursa

Osmanlı saray mutfağının etkisinde hamur ve şerbetli tatlılardandır. Bayramlarda, düğünlerde ve özel günlerde yapılmaktadır.

Malzemeler:

3 yumurta, 2 kaşık yoğurt, 1 bardak süt, 1 paket yumuşak margarin, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı çiçekyağı, 1 paket kabartma tozu, yarım limon, yaklaşık bir kilo un, 8 bardak şeker, 5 bardak su, yarım limon suyu.

Yapılışı:

4 yumurta, 2 kaşık yoğurt ile çırpılır. 1 çay bardağı çiçek yağı, 1 paket kabartma tozuna yarım limon sıkılır ve bir bardak süt eklenir. Karışıma un ilave edilir yarım paket oda sıcaklığında erimiş margarin ile yoğrulur. 84-85 adet beze yapılır ve bu bezeler tabak büyüklüğünde tek tek açılır. 7 tane açılmış hamurun arasına nişasta serpilerek yufka büyüklüğünde açılır, bu şekilde açılan yufkalar ikiye katlanarak su bardağı ile kesilir, kesilen hamurlar ikiye katlanır. Yağlanmış tepsiye seyrek olarak dizilir, üzerine erimiş margarin veya tereyağı karışımı dökülerek kızdırılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Hazırlanan sıcak şerbet tatlının üzerine dökülür. İsteğe göre kaymakla servis yapılabilir.

 

English

It is a doughy and sherbet dessert that has the influence of the Ottoman palace cuisine. It is baked for festivals, weddings and special occasions.

Ingredients:

3 eggs, 2 tablespoons yoghurt, 1 glass of milk, 1 package of soft margarine, 1 tablespoon butter, 1 teaglass of flower oil, 1 bag of baking soda, half a lemon, about a kilo of flour, 8 glasses of sugar, 5 glasses of water, half a lemon juice .

Preparation:

4 eggs are whipped with 2 scoops of yogurt. 1 teaglass of sunflower oil and 1 package baking powder are mixed and half a lemon is squeezed with a glass of milk in the mix. Flour is then added with melted margarine at room temperature and there all are kneaded. 84-85 round pieces are made and these are opened one by one in the size of the plate. The yufkas that are opened in this way are folded in half and cut with a water glass, and the cut doughs are folded in two. They are then spread on the greased tray sparsely, and melted margarine or butter is poured all over them then there are cooked in the oven until they become pinkish. The hot sherbet is poured over the dessert. Optionally, cream can be served with it.

Tatlılar
Görüntülenme Sayısı : 1302    Eklenme Tarihi : 31 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2018 Cuma