­ PATATESLİ ÇARŞAF BÖREĞİ | Kültür Portalı

Patatesli Çarşaf Böreği - Bolu

Patatesli Çarşaf Böreği Malzemeleri Nelerdir?

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket yaş maya
  • Yeteri kadar un, tuz, su.

İçi için:

  • Haşlanmış patates
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 kaşık salça
  • Zeytinyağı
  • Baharat
  • Salça

Patatesli Çarşaf Böreği Nasıl Yapılır?

2 orta boy soğan ince ince doğranır. 1 su bardağıyağda kavrulrur. Salça, tuz ve baharat ilave edilir. Haşlanmış patates rendelendikten sonra kavrulmuş soğana konur, karıştırılır ve iç malzemesi hazırlanır. 3 yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 1 tablet maya, tuz, ılık su ve yeteri kadar un ilave edilir, kulak memesinden yumuşak olacak şekilde bir hamur yoğurulr. Kase büyüklüğünde bezeler elde edilir. Bu bezeler oklava ile biraz açıldıktan sınra temiz bir çarşaf üzerinde el yardımı ile zar inceliğine gelene kadar açılır. Açılan hamur sıvı yağ ile yağlanır, patatesli iç hamurun üzerine serpilir. Çarşafın bir ucu yukarıya kaldırılarak hamur yarısına kadar yuvarlanır, diğer taraftan da aynı işlem yapılır ve hamur diğer yarısına kadar yuvarlanır. Ortadan kesilir. Yağlanmış tepsiye ortasından başlayarak yuvarlak yapılır. Hamurun mayası gelene kadar tepside bekletilir. Mayalandıktan sonra pişirilir.

Kaynak: Bolu Halk Kültürü, 2014, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Bolu Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 1233    Eklenme Tarihi : 21 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 06 Haziran 2020 Cumartesi