­ ÖMER SEKKİN HAZRETİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Ömer Sekkin Hazreti Türbesi - Bolu

Bolu, Göynük İlçesi, Çeşme Mahallesi'nde yer almaktadır. Ömer Sekkin Hz. (Bıçakcı Ömer Dede), Hacı Bayram Veli'nin müridi ve Bayrami Melamiliği’nin kurucusudur. Akşemseddin ile aynı dönemde yaşamıştır ve Akşemseddin’den daha sonra M. 1475 yılında öldüğü rivayet edilmektedir. Yüksekçe bir platform üzerinde yer alan türbe, sekizgen planlı olup, düzgün kesme taştan inşa edilmiştir ve kurşun kaplı bir kubbe ile örtülüdür. Kuzeyinde mukarnaslı sütun başlıkları bulunan iki sütunlu, küçük kubbeyle örtülü revak bulunmaktadır. Ahşap, çift kanatlı, kündekari tekniğinde işlenmiş bir kapısı vardır. Kapı kemeri üzerinde içi boş bir kitabe kartuşu bulunmaktadır. Duvarlara profilli taş söveli ve sivri kemer alınlıklı, dikdörtgen formlu pencereler açılmıştır. Türbe içerisinde Ömer Sekkin Hz.’e ait bir sanduka yer almaktadır.

Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Bolu Gezilecek Yerler

Türbe
Göynük ilçe merkezi.
Çeşme Mahallesi Göynük İlçesi Bolu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9680    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2020 Perşembe