­ ORHANGAZİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Orhangazi Türbesi - Bursa

Osmangazi’nin oğlu ve Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahı olan Sultan Orhan 1281-1362 yılları arasında yaşamıştır. Yaşadığı dönemde Bursa ve çevresini Bizanslılar'dan almış devlet teşkilatlarını oluşturmuş ve il Osmanlı parasını bastırmıştır. Orhangazi Türbesi Hisar Semti'ndeki Tophane Parkı'nda Bursa'nın fethinden önce şehrin metropolit manastırı olarak kullanılan Sainte Elie Manastırı'nın bir bölümü üzerine inşa edilmiştir. Osmangazi Türbesi'nin tam karşısında bulunan türbe Sainte Elie Manastırı'nın zemin mozaikleri üzerine inşa edilmiştir. Kare planlı olarak yapılan türbenin her cephesinde üçer pencere bulunmaktadır. İç duvarları beyaz badanalı olup pencerelerin üzerinde alınlık şeklinde sade süslemeler bulunmaktadır.

Ortada kubbenin altında bulunan sanduka Orhangazi'ye aittir. Sanduka’nın etrafı pirinç bir korkuluklarla çevrilmiştir. Sandukanın üstüne kadife kumaş üzerine gümüş sim ile işlenmiş Hz. Muhammed’e ait hadisin yazılı olduğu örtü bulunmaktadır. Türbenin içinde Orhangazi’nin hanımı Nilüfer Hatun, çocukları ve yakınlarının sandukaları bulunmaktadır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç-Kültür Turizmi
Osmangazi Caddesi Tophane semtinde, yürüyerek ulaşılabilir. Toplu ulaşım araçları ile de ulaşım vardır.
Osmangazi Caddesi Tophane/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 57763    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Nisan 2020 Perşembe