­ TARİHİ BOLU HÜKÜMET KONAĞI | Kültür Portalı

Tarihi Bolu Hükümet Konağı - Bolu

Bolu’da II. Mutasarrıflık Dönemi'nin (1811-1864) ilk Mutasarrıfı olan Hüsrev Paşa, bir hükümet konağı yaptırmaya karar vermiştir. Konağın arsası Debbağlar (Tabaklar) Mahallesi'nde Çeribaşızade Ahmet Ağa’dan bin üç yüz kuruşa satın alınmıştır. İnşaatın başlamasından bir müddet sonra Hüsrev Paşa Osmanlı- Rus seferine katılmak üzere Bolu’dan ayrılmış, yarım kalan konağın inşaatına kâhyası İbrahim Paşa devam etmiş ve bina 1811 yılında tamamlanmıştır.

Harem ve resmi daire kısımlarından oluşan binanın resmi daire olan kısmı üç katlıdır. Birinci katta on beş oda, ikinci katta on iki oda, üçüncü katta bir sofa ile on oda bulunmaktaydı. Haremlik kısmı ise üç katlı olup, her katta dört oda mevcuttu. Konağın güzel bir bahçesi vardı. Günümüze kadar gelen giriş sütunları Roma devri kalıntılarına aittir. Konak, Derviş Hasan Paşa’dan sonra (1812-1813 ) Vali olan Abbas Paşa tarafından Hükümet adına 40 bin kuruşa Hüsrev ve İbrahim Paşa’lardan satın alınmıştır. Böylece Bolu resmi bir Hükümet Konağı’na sahip olmuştur.

Hükümet Konağı 1926 yılında bir yangın geçirmiş, çatı katı tamamen yanmış ve 1932 yılında yeniden hizmete açılmıştır. 1 Şubat 1944 depreminde hasar alan konağın depremden sonra binanın bir katı alınmış, iki kat olarak tekrar hizmet vermeye başlamıştır. 1957 depremini de yaşayan konak, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 09.01.1990 tarih ve 1006 sayılı kararı ile tescil edilerek koruma altına alınmıştır. 1998 yılında eski haline getirmek için tahliye edilen Hükumet Konağı, orijinaline uygun olarak restore edilmiş ve 2006 yılında tamamlanarak bugünkü halini almıştır. Halen Bolu Valiliği olarak kullanılmaktadır.

Bolu Gezilecek Yerler

Konak
Bolu şehir merkezi.
Tabaklar Mahallesi - Bolu Valiliği
+90 (374)-215-37-60
+90 (374)-215-03-34

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9096    Eklenme Tarihi : 02 Mart 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 15 Aralık 2021 Çarşamba