­ EV BAKLAVASI | Kültür Portalı

Ev Baklavası - Bingöl

Anadolu'nun her yöresinde olduğu gibi Bingöl yöresinde de ev baklası tüketimi özellikle bayramlar ve diğer özel günlerde oldukça fazladır (Samancı, 2008: MEB 2011). Binöl'de hazırlanan ev baklavaları beşer beze şeklindetoplam 95 kat olacak şekilde hazırlanır. Yapması oldukça zahmetli olan ev baklavası yine de yörede her evin vazgeçilmez tatlılarındandır.

Ev Baklavası Malzemeleri Nelerdir (Bir Tepsilik)

• 1 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 paket kabartma toruz
  • 1 fiske tuz
  • Alabildiği kadar baklavalık un
  • Açmak için nişasta

İç harcı için:

• 500 g iri doğranmış ceviz içi
  • 1.5 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti için:

• 7 su bardağı şeker
  • 7 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Ev Baklavası Nasıl Yapılır

Şerbetini hazırlamak için şeker, su ve bir dilim limonu tencerede orta ateşte yaklaşık 15 dakika kaynatın. Ocaktan alarak soğumaya bırakın. Yoğurma kabında un hariç diğer malzemeleri karıştırın. Karışımın içine, kulak memesinden biraz yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un ekleyin ve yoğurun. Hamurdan mikset büyüklüünde yaklaşık 95 beze hazırlayın. Bezeleri el kadar açarak nişastalayın. Açtığınız her beş bezeyi  üst üste koyrak 40 cm genişliğnde açın. Yağlanmış tepsiye serdiğiniz her 5 yufkanın arasına cevzi ve  1-2 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin. Bütün bezeler bitinceye kadar bu işleme devam edin. en üste gelen yufkalara ceviz serpmeyin. Baklavayı küçük dilimler halinde kesin. Üzerini tamamen kaplayacak kadar sıvı yağ gezdirin. 180 -200 derece sıcaklıktaki fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırından aldığınız sıcak baklavaya soğuk şerbet dökerek servis edin.

Kaynak: Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 5759    Eklenme Tarihi : 28 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 26 Nisan 2022 Salı