­ İLYAS BEY CAMİ | Kültür Portalı

İlyas Bey Cami - Aydın

Söke’de Miletos’un yanındaki Balat Köyü’ndedir. Menteşoğulları'ndan İlyas Bey tarafından 1404 yıllarında yaptırılmıştır. Cuma Camisi ismiyle tanınan bu caminin yapımında Miletos Antik Kenti'nin mermer blok taşlarından yararlanılmıştır. Bu yüzden de caminin içi ve dışı düzgün mermer bloklarla kaplanmıştır. Kare planlı caminin kuzeydeki mermer, taş işçiliği yönünden önemli sivri kemerli kapısı üzerinde hicri 806 (1403) tarihli üç satırlı yazıtı bulunmaktadır. İbadet mekânını örten kubbesi sekizgen bir kasnak üzerinde 14 metre çapında olup üzeri kiremitle örtülüdür. İçerisi her duvarda iki sıra halinde dörder pencere ile aydınlatılmıştır. Doğu duvarındaki ilk sırada bulunan pencerelerin üzerine çini kakmalı ayetler işlenmiştir. İkinci sıradaki pencereler ise geometrik desenli vitraylarla kaplıdır.

TGA

Caminin 5.20 x 7.35 metre ölçüsündeki mermer mihrabı geometrik desenlerle bezenmiş olup çağının en güzel örneğidir. Caminin karşısındaki dört köşeli 1404 tarihli kubbeli türbe İlyas Bey’e aittir.

Kaynak: Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Söke - Balat Köyü kuzeyindedir.
Konak, Cumhuriyet Cd. No:6, 09200 Söke/Aydın

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6821    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 08 Mart 2024 Cuma