­ ÇANLI KİLİSE | Kültür Portalı

Çanlı Kilise - Aksaray

Bugüne kadar içerisinden çıkarılan mumyaları ile dikkat çeken Çanlı Kilise aynı zamanda önemli bir dini merkezdir. Aksaray’a 17 kilometre uzaklıkta Akhisar Köyü'nün 4 kilometre kuzeydoğusunda çevreye hâkim bir alan üzerinde yer alan Çanlı Kilise, aynı zamanda Hasan Dağı'nın karşısında en iyi manzara fotoğrafı çekebileceğiniz noktada yer almaktadır.

Yapılan kazılar sonucunda mangırlar, kurşundan ampuller, cam bilezik parçaları, madeni küpeler, yüzükler, yazılı belgeler, mumyalar ve mumya parçaları gibi buluntular ele geçmiştir. Çanlı Kilise'nin iç kısmı Hz. İsa ve Havarilerini konu alan fresklerle süslenmiştir. Çanlı Kilise ve çevresi keşfedilmesi, turizme kazandırılması gereken önemli alanlardan birisidir. Kilise ve çevresinde kayalara oyulmuş, tarihi 10'uncu yüzyıldan 14'üncü yüzyıla kadar uzanan çeşitli boyutlarda evler yer almaktadır. Yapılan araştırmalarda büyük evlerin bölge halkının fakirleştiği zamanlarda birden çok ailenin yaşamını sürdürülmesini sağlayabilmek amacıyla parçalara bölündüğü anlaşılmıştır.

Çanlı Kilise'nin doğusunda kalan yerleşim bölgesindeki mimari yüzey araştırmasında iki büyük kilise, iki şapel ve bunların yakınındaki odacıklardan meydana gelen bir manastır tespit edilmiştir.

Kaynak: Aksaray Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Rehberi(2012)

Aksaray Gezilecek Yerler

Kilise
İnanç Turizmi
Aksaray’a 17 kilometre uzaklıkta, Akhisar köyünün 4 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Toplu taşıma araçları ile Akhisar Köyüne ulaştıktan sonra 4 kilometrelik bir yürüyüş ile ulaşılmaktadır. Özel araçlarla ulaşım daha kolaydır.
Akhisar Köyü / Aksaray / TÜRKİYE
+90 (382)-213-24-74
+90 (382)-212-35-63
iktm68@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 20364    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Şubat 2021 Perşembe