­ ÇAM SAKIZI | Kültür Portalı

Çam sakızı - Artvin

Çam sakızı ladin ağaçlarının kabuklarının arasından misket şeklinde çıkar ve insanlar tarafından tek tek toplanarak elde edilir; 1200 rakım üstündeki güney bölgelerde olur. İlk olarak çobanların yaylalara gitmesiyle birer çiğnemlik toplanan ve eşe dosta hediye olarak yayladan dönüşlerde ikram edilen sakızdır. Çam sakızı Artvin Borçka ilçesinde daha çok bulunur. Tek sakıncası ilk defa çiğneyenler ve çok taze sakız olunca dişlere yapışmaktadır, fırçalayarak çıkmaz bir gün içerisinde yemekle ve suyla kendiliğinden çıkar kesinlikle yan etkisi yoktur, dörtyüzbin çiğneyiciye ulaşmıştır ve alışan herkes daha çok talep etmektedir. Çam sakızının Faydaları Nelerdir: Mideye kuvvet verir. Solunum yolu hastalıklarına karşı etkili olan çam sakızı, akciğer iltihaplarına ve öksürüğe karşı faydalıdır. Sesi açar. Çam sakızı mide öz suyu için stabilizatör görevi görür, ph değerini düzenler. Mide hastalığı çeken kişilere tavsiye edilir. Çam sakızı çiğnendikçe sertleşen bir sakızdır, yüz felci geçiren kişilerin konuşma yetilerini yeniden kazanabilmeleri için rehabilitasyon sürecinde yüz kaslarını geliştirmek amacıyla kullanılır. Çam sakızı kuvvetli bir antiseptiktir. Ardanuç ve Yusufeli köylerinde coğrafyanın elverişsizliğinden dolayı öyle ha deyince hastaneye gidilemediğinden dövülüp toz haline getirilerek yanık ve yaraların tedavisinde kullanılır.Çam sakızını market ve şarküterilerde rahatca bulabilirsiniz.

Görüntülenme Sayısı : 52273    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2017 Çarşamba