­ İÇ KALE | Kültür Portalı

İç Kale - Amasya

İç Kale Yeşilırmak Nehri kenarındaki sur duvarı ile Kızlar Sarayı arasında kalan bölgeden ulaşan İç Kale, günümüz Hatuniye Mahallesi'nin bulunduğu bölgeye verilen adtır. Bu günümüzde Valilik binasının önünde bulunan saat kulesinden başlayıp İstasyon Köprüsü'nün ile sur duvarları sınırlamaktadır. Gümüzde Osmanlı Dönemi'nde olduğu gibi üç kapı ile girilmektedir. Alçak Köprü'nün bulunduğu Saray Kapısı, İstasyon Köprüsü'nün bulunduğu yerdeki Meydan Kapısı, Saat Kulesi'nin bulunduğu (Öğretmen Evi'nin) olduğu yerdeki Helkis Kapısı, İmaret Caminin avlusuna bakan Mağdenis Köprüsü'nün bulunduğu kapı ise Mağdenus Kapısı olarak adlandırılmaktadır.

Yeşilırmak kenarındaki Antik Dönem sur duvarları üzerinde nehire cumbalı 19'uncu yüzyıl Osmanlı evleri ve sokak dokusu ile yine bu bölgede gezilebilen Hatuniye Camii (1510), Çukur (Mustafa Bey) Hamamı (15'nci yüzyıl), Yıldız Hamamı (12'nci yüzyıl), Osmanlı dönemi sokak çeşmleri, Müze Ev Hazeranlar Konağı (1865 tarihli), Şehzadeler Müzesi bulunmaktadır. Gelenek eski konutlar onarılarak butik otel, pansiyon, restoran, kafe olarak işlev verilmiş olup aynı zamanda eski konutlarda halen yaşan insanların oluşturduğu yaşan Osmanlı kültürü görebilir.

Amasya Gezilecek Yerler

Kale
Kültür Turizmi
Şehir merkezinin kuzeyinde bulunan iç kale ve kızlar sarayına Hatuniye Mahallesi tren hattından başlayan merdivenlerden çıkılır.
Hatuniye Mahallesi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6871    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2021 Perşembe