­ KIZLAR SARAYI | Kültür Portalı

Kızlar Sarayı - Amasya

Kızlar Sarayı, Amasya'da Kaya Mezarları ve Kral Mezarlıklarının bulunduğu bir bölgenin içerisindedir. Saray, Helenistik Çağ, Roma, Bizans Dönemleri ile Orta Çağ sur duvarlarını da kapsamaktadır. Son yıllarda bölgede yapılan arkeolojik kazılarda; Roma, Doğu Roma (Bizans) ve Selçuklu ve Osmanlı yapı harabeleri açığa çıkarılmaktadır.

1146 yılında Selçuklu Sultanı I. Mesud bu bölgede bir cami, medrese hamam ve saray yaptırmış bölgedeki hamamlar halen ayakta olup gezilebilmektedir. Osmanlı Dönemi'nde 15'inci yüzyılda II. Bayezid'ın Kapıağası Firuz Ağa tarafından yapılmış bir haremi (Kızlar Sarayı) ile 16'ncı yüzyılda İsfendiyar Çelebi'nin oturduğu bir saray bulunmaktadır. Kızlar Sarayı 150 yıldan uzun bir süre Osmanlı şehzadeleri, hatunları ve valilerince kullanılmıştır. 1852 yılına kadar aktif bir biçimde kullanılan sarayın bulunduğu bölgede İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Emine DÖNMEZ tarafından  kazı çalışmaları sürdürülmektedir.

Kaynak: Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Amasya Gezilecek Yerler