­ KAYMAKLI BAKLAVA | Kültür Portalı

Kaymaklı Baklava - Afyonkarahisar

Kaymaklı Baklava Malzemeleri Nelerdir?

  • 600 gr. un 
  • 2 adet yumurta
  • 125 gr. tereyağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 fincan şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağından biraz eksik süt
  • 1 su bardağı yoğurt

Şerbeti İçin:

  • 5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su 1
  • yemek kaşığı limon suyu
  • Yarım çay kaşığı tuz

Kaymaklı Baklava Nasıl Yapılır?

Un, yumurtalar, sıvı yağ, şeker, limon suyu, tuz karıştırılır. Süt ve yoğurt eklenerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. 10-15 dakika dinlendirilir. Hamurdan 15 adet yarım ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılır. Parçalar merdane yardımıyla avuç büyüklüğünde açılarak aralarına nişasta serpilir ve üst üste dizilir ve 5 parçaya ayrılır. Parçalar önce merdane daha sonra oklava yardımıyla büyüdüğü kadar açılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Herbirinin arasına tereyağı ve sıvı yağ karışımından sürülür. Karışımın kalanı en üste dökülür. Kare şeklinde dilimlendikten sonra sıcak fırına sürülür. Soğuduktan sonra baklavanın üzerine ılık şerbet dökülür ve arasına kaymak konulur. Not: Afyonkarahisar'da dini bayramlarda gelen misafirlere, zeytinyağlı veya etli yaprak dolması ile birlikte baklava ikram edilir. Arzu edilirse kaymak yerine ceviz konulabilir.

Görüntülenme Sayısı : 2093    Eklenme Tarihi : 27 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Mayıs 2019 Perşembe