­

Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz: Patlıcan Çorbası, Domates Salatası, Et Kızartması, Şilke. Afiyet olsun 😊

Patlıcan Çorbası - Adıyaman

Patlıcan Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

• 1 kg Patlıcan
  •  5 Adet Yeşil Sivri Biber
  •  2 Su Bardağı Bulgur
  •  25 gr Kırmızı Pul Biber
  •  2 Yemek kaşığı yağ
  • 1 Adet soğan
  •  2 kg yoğurt
  • Yeteri kadar tuz

Patlıcan Çorbası Nasıl Hazırlanır?

Ocakta kaynamakta olan suya bulgur ve tuz ilave edilir. Bir süre sonra, önceden doğranıp suda bırakılmış olan patlıcanlar ilave edilir. Yarımsaat sonra sivri biberler bütün olarak çorbaya katılır ve pişmeye bırakılır. Bu arada iyice çırpılmışmış yoğurt ilave edilir ve çorba tekrar kaynamaya başlayıncaya kadar aralıksız karıştırılır. Pişen çorba ateşten alınır. Başka bir tavada küçük doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ve kırmızı pul biber ilave edildikten sonra çorbaya dökülür. Çorba servise hazırdır.

Domates Mancası - Adıyaman

Domates Mancası Malzemeleri Nelerdir?

• 1 kg Domates
  • 2 Baş Soğan
  • 1 Demet Maydanoz
  • 1 Kahve fincanı Zeytinyağı
  • 1 Kahve fincanı Nar ekşisi
  • Yeteri kadar Tuz

Domates Mancası Nasıl Yapılır?

Domatesler doğranır, ince kıyılmış soğan ve maydanozla harmanlanır. Zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz katılarak karıştırılır ve servis yapılır.

Not: İsteyen 1 adet acı yeşil biber de doğrayabilir ama salatanın aslında yeşilbiber kullanılmaz.

Et Kızartması - Adıyaman

Et Kızartması İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

• 1 kg Büyük parça et
  • 1 yemek kaşığı Salça
  • 1 Çay bardağı Yağ (Ayçiçeği yağı)
  • Yeteri kadarTuz
  • Bir tutam Karabiber

Et Kızartması Nasıl Hazırlanır?

Bu geleneksel ve özel yemek için şehrin eski kasaplarından bu yemeğe özgü et istenir. Alınan parça etler biraz salça ile ovalandıktan sonra ayrı bir tencerede kızartılır. Daha sonra etin üzerini basacak kadar aynı tencereye su ekleyip pişmeye bırakılır. Et pişince bir tutam karabiber eklenir. Böylece, “et Kızartmamız” servise hazırdır.

Şilke - Adıyaman

Şilke Malzemeleri Nelerdir?

• 2 Su Bartdağı Un
  • 300 Gr Ceviz İçi
  • Yarım Litre Pekmez
  • 3 Yemek KaşığıTereyağı
  •  4 su bardağı Su

Şilke Nasıl Yapılır?

Derin bir tencerede 2 su bardağı un, 4 su bardağı su ile akıcı hamur kıvamına gelinceye kadar elle çırpılır. Sacın altı yakılır, hamurların yapışmaması için sacın üzeri yağlanır. Hazırlanan hamurdan bir kepçe alınarak saca dökülür. Oklava ya da tahta bir kaşık yardımıyla saca incecik yayılır, pişince diğer tarafı çevrilir. Bütün hamura aynı işlem uygulanır. Ceviz içi dövülerek bir kaba alınır. Sacda pişirilmiş ekmekler (yufka) sayılarak iki kısma bölünür. Bir tepsiye birinci yarısı üst üste serilerek üzerine ceviz serpilir. Sonra ikinci yarısı da üst üste serilir. Pekmez ısıtılarak oluşturulan şurup sıcak olarak üzerine dökülür, beş on dakika bekletildikten sonra dilimlere kesilerek sıcak olarak servis yapılır.

Not: Şeker şurubu da dökülebilir. Bu durumda, bir kaşık yağ tencerede eritilir, üzerine 3 su bardağı şeker ilave edilir, 1,5 su bardağı su ilave edilerek şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatıldıktan sonra ateşten alınır.

Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.