­

Savunma Duvarı

Burada erken ve orta Troya I dönemlerine ait savunma duvarının bir bölümüyle bu döneme ait güney girişinin arkasındaki kuleye benzeyen çıkıntıyı görmektesiniz. Buradaki giriş sadece 2 metre genişliğindedir.

Troya I yerleşmesi hemen ana kayanın üzerine kurulmuştur. 4 metrelik kalıntı dolgusu buradaki uzun bir yerleşim sürecine işaret etmektedir. Hafif içeriye doğru eğimli savunma duvarı, 90 metre çapındaki bir yerleşmeyi çevrelemekte idi.

Kulenin önünde, üzerine insan gövdesinin üst kısmının (silahlı ?) kabartması yapılmış en az bir taş stel durmaktaydı. Bu stel geleneği, Troya’da yüzyıllarca devam etmiştir: yaklaşık 1000 yıl sonra, Troya VI güney kapısının önünde de bu tür stelleri görmekteyiz.