­

Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz: Tavuklu Düğün Çorbası, Araka, Amasya Keşkeği, Kalburabastı. Afiyet olsun 😊

Tavuklu Düğün Çorbası - Isparta

Tavuklu Düğün Çorbası Malzemeleri Nelerdir?

• 1 Su Bardağı Pirinç
  • 1 Adet Küçük Boy Tavuk
  • 1 Küçük Kase Haşlanmış Nohut
  • 1 Çorba Kaşığı Un
  • 2 Çorba Kaşığı Tereyağı
  • 1 Adet Yumurta Sarısı
  • 2 Adet Limon
  • 5 Su Bardağı Su

Tavuklu Düğün Çorbası Nasıl Yapılır?

Tavuk tencerede bütün olarak haşlanır. Pişmesine yakın içerisine pirinç ilave edilir. Piştikten sonra tavuk tencereden alınarak ince uzun parçalara ayrılır. Diğer tarafta terbiyesi için un, 1 adet limon suyu ve yumurta sarısı sulandırılarak ayrı bir kapta çırpılır. Hazırlanan terbiye, kısık ateşe alınan pirinç tenceresinin içine karıştırılarak ilave edilir. En son ayıklanan tavuk parçaları eklendikten sonra, üzerine eritilmiş tereyağı ve ince doğranmış maydanoz ilave edilerek sıcak servis yapılır.

Araka - Bartın

Araka Malzemeleri Nelerdir?

• 500 gr. Araka (Kabuklu Bezelye)
  • 2 Kuru Soğan Küp Küp Doğranmış
  • 1 Adet Taze Kırmızı Biber Doğranmış
  • 2 adet Küçük Havuç Yuvarlak Dilimlenmiş
  • 1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
  • Yarım Kahve Fincanı Ayçiçek Yağı
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 2,5 su Bardağı Su

Araka Nasıl Yapılır?

Arakaların kılçıklarını ayıklayınız. Tencereye sıvı yağ koyarak soğan, havuç ve kırmızı biberi kavurunuz. Salça ilave edip kavrulma işlemine devam ediniz. Bezelyeleri ekleyip suyu koyunuz. Kaynamaya başladıktan sonra üzerinde oluşan köpükleri alınız. Tuz ekleyiniz. 15 dakika sonra ocaktan alınıp servis edebilirsiniz.

Amasya Keşkeği - Amasya

Amasya Keşkeği Malzemeleri Nelerdir?

• 1 kg keşkeklik buğday (kendimelik)
  • 500 g koyun eti (kol veya bel bölgesinden-rostoluk et de olabilir)
  • 200 g koyun kuyruğu
  • 100 g nohut
  • 1 yemek kaşığı suda inceltilmiş çemen

Amasya Keşkeği Nasıl Yapılır?

Keşkek çömleğine (cab) buğday,; et, çemen, nohut, kıkırdağı ayrılmış kuyruğun yağı, tuz ve kemikler kırılarak çıkartılan iki iri kemiğin iliği konur daha sonra üzerine 3 parmak kapatacak kadar su ilave edilerek cabın kapağı kapatılıp fırına verilir. 4-5 saatte fazla harlı olmayan fırında pişirilir. Pişen keşkek üzerinde biriken fazla yağ (bar) bir tavaya alınır salça, sıcak su katılarak sos yapılır. Cabdan tabaklara alınan keşkeğin üzerine arzuya göre bu sos ilave edilerek servis yapılır. Keşkeğin 4 ana maddesi et, kuyruk, kendimelik (keşkeklik buğday) ve nohuttur. Cab içerisine salça konmaz.

Kalburabastı - Aksaray

Kalburabastı Malzemeleri Nelerdir?

• 2,5 su bardağı un
  • 2 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için

• 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu

Kalburabastı Nasıl Yapılır?

Kalburabastı tatlımızın şekerini, suyunu ve limon suyunu tencereye alıp kaynatın. Ocağınızın kısık ateşinde 20 dakika kadar daha kaynatın. Ardından soğumaya bırakın. Hamur malzemelerini geniş bir kaba alıp yoğurun. Gerekirse un ilave edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp oval şekil verin. Üst kısmını süzgecin üzerine bastırın. Hafif yağlanmış tepsiye dizip, 180 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumuş şerbeti üzerine dökün.

Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.