­

Güney Kapısı

Şu anda, Troia VI döneminden kalma, büyük güney kapısının hemen önünde bulunmaktasınız. Büyük bir ihtimalle kalenin ana giriş kapısı olan güney girişinden günümüze, sadece doğrudan kalenin içerisine uzanan giriş kapısı kalmıştır. Bu yol, o dönemlerde tamamen taş levhalarla kaplıydı. Yolun ortasında, levhaların altında, Troya VII dönemine ait olduğu sanılan bir yağmur suyu kanalı bulunmaktadır.

Güney Kulesi

Güney kulesi (10 x 9.5 m) kaleye sonradan eklenmiştir. Duvarların yapısı, doğu kulesine benzemektedir. Doğrudan kayaların üzerine yerleştirilen duvarların yükseklikleri yaklaşık 2 metreye ulaşmaktadır. Kulenin hemen önünde, Eski Anadolu kültürlerinden tanıdığımız, büyük girişlerde kullanılan, tipik olan steller bulunmaktaydı.

Sütunlu Yapı

Planda, güney kapısının sol tarafında bulunan bir ok, “Sütunlu yapı”nın yerini işaret etmektedir. Bu, yaklaşık 27 x 12,5 m ölçüsündeki bir tabana oturan yapı, Troya VI’nın en büyük evlerinden biriydi. Binanın holünde, ağır bir çatı konstrüksiyonunu veya belki de ikinci katı taşıyan iki tane sütun vardı.

Buluntular

Troya VI. tabakasından en tanınan buluntuları, Yunanistan’da görülen ve “gri minyas malı” olarak adlandırılan (çoğunlukla dalga desenli) çanak çömlektir. Miken ithali, bu Anadolu kalesinin ya da ticaret kenti Troya’nın, Ege’nin büyük gücü Mikenler ile olan ilişkisine ve böylece de Troas’ın uzak ticaretteki önemine işaret etmektedir.