­

Bir doğa harikası Göreme Milli Parkı ve Kapadokya

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya 1985 yılında; Göreme Milli Parkı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Karlık Kilisesi, Aziz Theodore Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı olarak yedi bölüm halinde  Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.

Göreme Milli Parkı ve Kayalık Kapadokya Bölgesi’nin en önemli özelliği rüzgarın ve yağmur sularının oluşturduğu çok sayıda peribacasına sahip oluşudur. Soğanlı, Zelve ve Üzengi Vadilerinin yüksek yamaçlarına yapılmış güvercinlikler ile vadilerin derinliklerine oyulmuş keşiş hücreleri alana değer katmaktadır.

Erciyes, Hasan Dağ ve Göllüdağ’ın yanı sıra çok sayıda volkanın patlaması sonucu yöre tüflerle kaplanmıştır. Bu tüfleri rüzgar ve suyun aşındırmasıyla milyonlarca yılda oluşan Kapadokya, benzersiz jeolojik yapısı ile Paleolitik Dönem’den beri devamlı yerleşim alanı olmuş ve Anadolu kültür tarihine tanıklık etmiştir.

Özellikle Göreme ve civarında kayalara oyulmuş yüzlerce kilise ile olağanüstü zamanlarda güvenlik amacıyla inşa edilmiş Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri gibi yüzlerce yeraltı şehri hala gizemini korumaktadır.

Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerinin sergilendiği kervansaraylar, türbeler, medreseler ile Osmanlı Dönemi yapıları ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Tüm bu özelliklerinin dışında Ürgüp, Mustafapaşa, Avanos, Göreme ve Uçhisar’daki sivil mimarlık eserleri Kapadokya Bölgesi’nde görülmesi gereken kültürel değerlerdir.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1985
Liste Sıra No: 357