­

Coğrafi İşaret: Çankırı Yoka (İnce) Ekmek Muskası

Tescil No: 488

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Çankırı Yoka (İnce) Ekmek Muskası ibaresini taşıyan ve kendi logosu ile mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Çankırı Yoka (İnce) Ekmek Muskası ibareli logo ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Çankırı Yoka (İnce) Ekmek Muskası özellikle kış, ilkbahar ve sonbahar aylarında genellikle sabah kahvaltılarında hazırlanan bir yiyecektir. Evlerde yaslıağaç denilen ahşap tabla üzerinde 70-80 cm çapında yoka (ince) ekmek, kuru ağaç dalları ile yakılan sac üzerinde hafifçe pişirilerek hazırlanır. Yoka (ince) ekmek içine Çankırı’da üretilen küpecik peyniri ile iri göz kıyma makinesinde çekilmiş, kavrulmuş ve kurutulmuş kıyma konulur. Tercihe göre peynir ve kıyma ayrı ayrı ya da karışık olarak konulabilir.

Yoka (ince) ekmek masa üzerine açılır ve dörtte birine denk gelecek şekilde küpecik peyniri ve kavrulmuş kurutulmuş kıyma yerleştirilir. Yoka (ince) ekmek katlanarak üçgen biçimine yöresel adı ile muska biçimine getirilir.

Ocakta çevirirken içindeki malzemenin dökülmemesi için katlama tekniği önemlidir. Normal ateşte tavaya konur, az tereyağı ile muska ters yüz edilip lezzeti arttırılır. Muskanın üstü yanmayacak şekilde kızarana kadar pişirilir.

Ayrıntıı bilgi için tıklayınız.

Geleneksel Mutfak TÜMÜ