­

Coğrafi İşaret: Çankırı Höşmerim Tatlısı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Çankırı Höşmerim Tatlısı ibaresi, kendine özgü logosu ve mahreç işareti amblemi, ürünün ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Çankırı Höşmerim Tatlısı ibaresi, logosu ve mahreç işareti amblemi,   işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Çankırı Höşmerim Tatlısı; unun tereyağında kavrulduktan sonra kaynar suda eritilmiş kaya tuzunun eklenmesiyle pişirilen ve üzerine petek bal koyularak servisi sıcak olarak yapılan yöresel bir tatlıdır.

1990 yılı Çankırı Kültür ve Turizm Envanterinde, 2005 yılında Çankırı Belediyesi tarafından bastırılan ”Çankırı Yöresi Yemek Kültürü“ kitabında ve 1988 yılı basımı Çankırı Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Derneği yayını "Yaran Diyarı Bizim Çankırı" kitabında Meşhur Yemekleri bölümünde yer alan Çankırı Höşmerim Tatlısı,  Çankırı’nın yemek kültürü içerisinde önemli bir yer tutar.

Çankırı Höşmerim Tatlısında, ülkemizde diğer yörelerde yapılan höşmerim tatlılarından kullanılan yumurta, irmik, peynir mayası, şeker gibi malzemeler bulunmaz. En önemli ayırt edici özelliği tuz konulması olup tuz, Çankırı Höşmerim Tatlısının tadını, yöredeki tabir ile “kivir kivir” yapar.  Üründe şeker yerine bal kullanılması da diğer bir ayırt edici unsurdur. Sıcakken üzerine bal koyularak sıcak servis yapılmasının sebebi, balın yavaş yavaş eriyerek meyanesini tatlandırmasını sağlamaktır. Çankırı Höşmerim Tatlısının coğrafi sınıra özgü üretim metodu,  ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.