­

Coğrafi İşaret: Amasya Patlıcan Pehli

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Amasya Patlıcan Pehli ibaresi ve mahreç işareti amblemi ürünün servis edildiği gıda işletmelerinde kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Amasya Patlıcan Pehli; sıvı yağda kızartılmış taze patlıcanların; haşlanmış kuzu eti, domates ve yeşil biber ile birlikte fırınlanmasıyla pişirilen bir yemektir. Kuzu eti olarak; kemikli kuzu kaburga eti ve/veya kuzu kol/bel (kemiksiz) eti tercih edilir. Ayrıca kullanılacak patlıcanların çekirdeksiz olmasına özen gösterilir.,

Amasya Patlıcan Pehli; oldukça yağlı, patlıcan ile kuzu etinin birlikte kombinasyon halinde hazırlandığı bir yemektir.

Yemeğin pişerken fazla karıştırılmamasına ve patlıcanların ezilmemesine dikkat edilir.

Amasya Patlıcan Pehlinin; sıcak olarak servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir.

Amasya Patlıcan Pehli; Amasya mutfak kültürünün önemli yemeklerinden birisidir. Amasya Patlıcan Pehlinin hazırlanmasında; belirtilen coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunur.

Ülkemiz Kültür Portalında Amasya ilimize özgü yemekler arasında Amasya Patlıcan Pehli de yer alır. Hazırlanmasında kullanılan bileşenler ve üretim metodu bakımından farklılaşan Amasya Patlıcan Pehlinin üretimi ustalık becerisi gerektirir.

Amasya Patlıcan Pehli; genellikle özel günlerde ve davetlerde ikram edilen bir yemektir. Amasya Patlıcan Pehlinin üretildiği coğrafi sınır ile bilinirliliği ve ün bağı bulunur.

Geleneksel Mutfak TÜMÜ