­

Coğrafi İşaret: Adana Analı Kızlı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi:  Adana Analı Kızlı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Adana Analı Kızlı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Adana Analı Kızlı, ana adı verilen yaklaşık 3 cm çapında, 35-40 g ağırlığında içli köfteler ile kız adı verilen içli köftenin dış hamurundan yapılan yaklaşık 1 cm çapında, yaklaşık 2 g ağırlığında kürelerin et suyunda, ayçiçek yağı, soğan, biber salçası, nohut, baharat ile pişirildiği bir çorbadır.

Ana adı verilen köftenin içinde erkek koyun eti, mor soğan, biber salçası, margarin ve maydanoz kullanılır. Dış hamurunda ise dövülmüş dana eti, esmer ince bulgur, irmik ve biber salçası kullanılması, suyuna nohut ve kırmızı kök biber eklenmesi Adana Analı Kızlıya yöreye has bir ayırt edici lezzet ve özellik katar.

Adana Analı Kızlı, aile içinde annelerin kızlarına köfte hamur ve iç malzeme bilgisini, hamuru yuvarlama, oyma, doldurma, kapama ve pişirme becerilerini aktarmasının bir sembolü olmuş özgün bir yemektir.

Ana unsurunun hamur kıvamının hem dağılmayacak kadar dayanıklı hem de incecik olması, doldurulan ağzın dikkatlice kapatılması, içli köftenin yuvarlanması, kız (hamur küreleri) unsurunun fazla yumuşamadan iç kısımlarına kadar pişirilmesi geleneksel bir ustalık gerektirmektedir.

Geleneksel Mutfak TÜMÜ