­ ŞEH NECDİ MESCİDİ | Kültür Portalı

Şeh Necdi Mescidi - Yozgat

Camii, Nohutlu Mahallesi çarşı içindedir. Yapının kitabesi yoktur. H. Cemaziyel evvel 1326 M. 20 Haziran 1908 tarihli bir vakıf sureti vardır. Banisi Konyalı Şeyh El Hac Salih Sabri Dede Efendi bin Hasan'dır. Cami uzun süre halk kütüphanesi olarak kullanılan ve son şeyhinin (Şeyh Necdi) ismiyle anılan cami eski Mevlevi dergâhı çarşı içinde lise caddesi üzerinde yer alır. Harim enine dikdörtgen planlı düz tavanlı kırma çatılıdır. Güneyde silindirik gövdeli bir mihrap yanında yeni ahşaptan yapılmış minber yer alır. Harime doğu duvarının ekseninden kuzeye kayan bir kapıyla girilir. Ara mekânın doğusunda iki oda yer alır. Her iki odada kareye yakın dikdörtgen planlı ve üzeri tavanla örtülüdür. Güneydeki odanın güneye bakan duvarında camideki gibi silmeli yuvarlak kemerli üç alt penceresi vardır. Eskiden Mevlevihane olarak kullanıldığı söylenen yapı da kapatılmış bir sundurma yer alır. Zamanının günümüze ulaşan sayılı eserlerindendir.

Kaynak: -Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv -Yozgat Müze Müdürlüğü Arşiv

Yozgat Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır.
Aşağı Nohutlu Mah. Lise Cad. - Merkez/YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7136    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 15 Aralık 2021 Çarşamba