­ AKDAĞMADENİ SAĞLIK OCAĞI / KÜPÇÜOĞLU EVİ | Kültür Portalı

Akdağmadeni Sağlık Ocağı / Küpçüoğlu Evi - Yozgat

Kare planlı olan bina iki katlı olup dış yüzeyinin köşe taşları kapı ve pencere kemerleri düzgün kesme mermer taştan, diğer kısımları basit mermerden yapılmıştır. Giriş kapısının önünde sekizgenli ve düz başlıklı iki mermer sütun ve girişin üstünde aynı özellikte olmak üzere bir balkon mevcuttur. Giriş ve balkon kapısı yuvarlak kemerli, ön cephede alt ve üst katta altışar adet yuvarlak kemerli ve demirli pencere vardır. Sol yan cephede yuvarlak kemerli ve basamaklı bir giriş kapısı ve üst katta da balkon kapısı bulunmakta ancak balkon yıkılmış, sadece üç adet balkon taşıyıcısı vardır. Alt katta beş, üst katta altı adet yuvarlak kemerli ve demirli pencere mevcuttur.

Arka cephede balkon olması muhtemel ve üst katta olan büyükçe bir niş mevcuttur. Sağ yan cephede bahçeye açılan ahşap bir kapı mevcut ve pencerelerde diğer yan cephenin özelliklerini taşımakta, çatı kiremitle kaplıdır. Binanın iç kısmı: Basamaklı ve eyvanlı bir girişten geniş salona girilir. Salon tabanı sonradan taş üzerine beton dökülmüştür. Tavanı ise kabartma süslemelidir. Salona altı kapı açılmakta ayrıca başka bir kapıdan yukarı kata çıkan ahşap ve trabzanlı merdivene geçilmektedir.

Kaynak: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv -Yozgat Müze Müdürlüğü Arşiv

Yozgat Gezilecek Yerler

Sivil Mimari
Ulaşım karayolu ile yapılmaktadır.
Hayta Çeşmesi Mevkii - Akdağmadeni/YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7685    Eklenme Tarihi : 30 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 20 Eylül 2021 Pazartesi