­ HAT SANATI ESERLERİ | Kültür Portalı

Hat Sanatı Eserleri - Yalova

Hat sanatı, tarihi seyri içerisinde yer yer ve kol kol gelişmiş, mükemmelleşmiş ve güzel sanatlar arasında seçkin yerini fiilen almıştır. Bunun farkına varamayanlar garp tarihçilerinin âdetlerine uyarak hat sanatına, "mimari süsleme" deyip geçmişlerdir. Oysa ki mushaflar, cüzler, hilyeler, fermanlar, murakkalar, meşkler, karalamalar gibi değişik konularda verilmiş nice eserler vardır ki mimari süsleme ile hiçbir alâkası yoktur. Hat sanatı "Cismânî aletlerle ortaya çıkan rûhâni bir hendesidir" şeklinde tarif edilmiştir. Aslı Finikeliler'den gelen ve Nabat kavmince kullanılırken Araplar'a geçen ve basit şekillerden ibaret olan bu yazı çeşidi, islamiyet'in gelişiyle beraber önem kazanmıştır. Kavim yazısı olmaktan çıkıp ümmet yazısı haline gelmiştir. Bu bakımdan "Arap harfleri" yerine "İslam harfleri" ifadesini kullanmak daha yerinde olacaktır. Kur ân ve hadislerin doğru tespiti için yapılan çalışmalar hat ilmini, o kutsal ibareleri güzel yazma gayreti ise hat sanatını meydana getirmiştir. Abbasiler devrinde gelişen yazı, ünlü Türk hattatı Şeyh Hamdullah (1429-1520) ile yeni bir tavır ve şive kazandı. Daha sonraları, Hafız Osman, Rakım Efendi, Şevki ve Sami Efendi gibi dahi sanatkârların hizmetleriyle varabileceği doruk noktasına yücelen hat sanatımızın, şu son senelerde sanat severlerin ilgi odağı haline gelmesi elbette ki sevindirici bir gelişmedir. Dünya tarihinde yüzlerce yazı çeşidi içerisinde sanat ve estetik özellik taşıyan tek yazının "Hat Sanatı" oluşu, üzerinde çok durulması ve düşünülmesi gereken önemli bir husustur. İlimizde Yalova Belediyesi’nin kurmuş olduğu Kadın Spor ve Eğitim Merkezi (KİDEM) tarafından belirli aralıklarla Hat dalında kurs açılmaktadır. Hat Sanatları dalında Yalovalı olan Mahmut SAVAŞ güzel eserler meydana getirmektedir.
Görüntülenme Sayısı : 4142    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Temmuz 2017 Perşembe