­ KIZIL MİNARELİ CAMİ | Kültür Portalı

Kızıl Minareli Cami - Van

Bugünkü caminin minaresi Selçuklu Dönemi'nden, cami kısmı ise, Osmanlı Dönemi'nden kalmadır. Üzerinde kitabe bulunmadığından hangi tarihte yapıldığı belli değildir. Selçuklu'dan kalma minare, kare kaide üzerinde silindirik gövdeli olarak yükselmektedir. Kaide kısmı kesme taş, gövde kısmı tuğladan yapılmıştır. Gövde üzerinde geometrik geçmeli bir şerit dolanmaktadır. Bu şeridin alt ve üst kesimlerinde baçini olarak adlandırılan çini tabaklar yer almaktadır. Bu minarenin de üst kesimi yıkılmıştır. Sonradan yapılan cami enine dikdörtgen planlı olup, orta bölüm kubbe, yanlar beşik tonozlarla örtülmüştür. Camiden günümüze duvarların bir kısmı gelmiş ve üst örtü tamamen yıkılmıştır. Camiye kuzey cepheye açılmış bir kapıdan girilmektedir. Biri son cemaat yerinde, diğeri harimde olmak üzere iki mihrabı bulunmaktadır. Minare ve cami farklı dönemlere işaret etmektedir. Yalnız minare, Selçuklu Dönemi'nden önemli bir kalıntıdır.

Van Gezilecek Yerler

İnanç-Kültür Turizmi
Eski Van'ın doğusunda Tebrizkapı Mahallesi'nde bulunmaktadır. Sinaniye Cami veya Tebriz Kapısı Camii olarak da adlandırılmaktadır.
Van

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8443    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 01 Aralık 2021 Çarşamba