­ ÇERKEZMÜSELLİM PABUÇ KÖFTE | Kültür Portalı

Çerkezmüsellim Pabuç Köfte - Tekirdağ

• 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 kuru soğan
  • 1 kaşık tuz

Çerkezmüsellim Pabuç Köfte Nasıl Hazırlanır?

Et parçaları ve iç yağını iki numara ayna takılmış makineden geçirerek kıyma haline getirin (bir defa çekilecek). Diğer malzemeleri kıymaya katın, 20 dk yoğurun. Buzdolabında 5-6 saat dinlendirin. Izgara yapılacağı zaman köfte hamurunu buzdolabından çıkarın, avcunuzda yuvarlayarak köfteler hazırlayın. Köftelerin her tarafını sık sık döndürerek iki dakika, yani toplam dört dakika ızgara yapın. Böylece köfteniz kabarık ve sulu kalacaktır.

Köftenin en büyük özelliği, yörenin meralarında yetişen genç danaların etinden yapılmış olmasıdır. Bir yaşını doldurmamış dananın kol ve kaburga eti kullanılır. Köftelerin % 50si yağsız et, diğer % 50si de boyun ve kaburga bölümlerinden çıkan etle yapılmaktadır. Bu şekilde en mükemmel lezzet elde edilmiş olunur. Yağ oranını ayarlamak için beşte bir oranında içyağı kullanılmaktadır. Etin çekildiği kıyma makinasının ayna denilen bıçağı çok önemlidir. Bıçağın çok keskin olmasına dikkat edilmelidir, aksi takdirde et ezilerek suyunun kaçmasına sebep olunur. Kendine has özel baharat karışımı diğer köftelere oranla pabuç köfteye daha fazla katılır. Kıyma elde yoğurulur ve 5 saate yakın bir süre dinlendirilir. Köftenin lezzetindeki en önemli püf nokta etin kıymasındadır. Bıçakla et ezilerek daha sonra istenilen gram büyüklüğünde köfte haline getirilip, ızgaraya konur.

Kaynak:Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 6684    Eklenme Tarihi : 11 Kasım 2019 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 09 Kasım 2020 Pazartesi