­ MİRLİVA HÜSEYİN PAŞA CAMİ | Kültür Portalı

Mirliva Hüseyin Paşa Cami - Tekirdağ

Süleymanpaşa İlçesi İnecik Mahallesi'nde bulunmaktadır. Kervanların geçtiği yol güzergâhında kurulan İnecik, Osmanlı Dönemi'nde önemli bir merkezdir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde dükkanları ve hane sayısıyla İnecik’ten bahsetmiştir. Mirliva Hüseyin Paşa Cami ise 1498 tarihinde yapılmış, Tekirdağ’da yer alan en eski camilerden biridir. "Mirliva" Osmanlı Devleti'nde askeri bir rütbe ismidir.

Osmanlı mimarisinde görülen ters “T” planlı, zaviyeli camiler grubundandır. Kesme taştan yapılan caminin önünde üzeri kasnaklı kubbelerle örtülü beş bölümlü bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yeri iki duvar çıkıntısının uzantısının ortasında yuvarlak kemerlerle birbirlerine bağlanmış dört sütundan meydana gelmiştir.

İbadet mekanının üzeri  tromplu merkezi ve kasnaklı bir kubbe ile örtülüdür. Caminin iç mekanındaki mihrap yuvarlak niş şeklinde olup oldukça sadedir. Taş kaideli, yuvarlak gövdeli ve tek şerefeli minaresi  bulunmaktadır.

Kaynak: Süleymanpaşa Belediyesi internet sitesinden 02 Aralık 2020 tarihinde alınmıştır.

Tekirdağ Gezilecek Yerler

Tekirdağ'a bağlı İnecik Mahallesi'nde bulunan hamama merkezden kalkan otobüslerle ulaşılabilir.
İnecik Mahallesi, 59000 Süleymanpaşa/Tekirdağ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4228    Eklenme Tarihi : 02 Aralık 2020 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2020 Çarşamba