­ ŞUAYB ANTİK KENTİ (ŞUAYİP ŞEHRİ) | Kültür Portalı

Şuayb Antik Kenti (Şuayip Şehri) - Şanlıurfa

Şanlıurfa şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktaki Şuayb Antik Kenti, Geç Roma döneminde (MS 4-5. yüzyıl) kurulduğu düşünülen bir yerleşim yeridir.

Murat Öcal

Oldukça geniş bir alana yayılan bu tarihî kentin etrafı, yer yer izleri görülen surlarla çevrilidir. Kent merkezinde çok sayıdaki kaya mezarı üzerine kesme taşlardan yapılar inşa edilmiştir. Tamamı yıkılmış olan bu yapıların bazı duvar ve temel kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir.

Murat Öcal

Söz konusu kalıntıların Harran Ovası’nda yaşayan insanların yazlık evleri olduğu düşünülmektedir. Yapılar Roma evleri tarzında yapılmış olup üçgen alınlıklı, çatılı ve etrafı duvarla çevrili bir avlu ve evin altında yer alan ana kayaya oyulmuş bir kilerden oluşmaktadır. Her evin içinde bir su kuyusu bulunmaktadır. Evlere girişler avlu duvarlarında yer alan kapılardan yapılmaktadır. Bu kapılar ise ızgara planlı sokaklara açılmaktadır.

Murat Öcal

Antik kent yapılaşmasının azaldığı kentin doğusunda, birbirine geçmeli 3-5 odası bulunan kayaya oyulmuş mekanlar mevcuttur. Bu mekanların oda içlerinde, yarım daire biçiminde büyüklü küçüklü nişler yer alır. İlk yapıldıkları MS 5.-6. yüzyıllarda kaya mezarı olarak, sonraları ise ibadet yeri veya mesken olarak kullanıldıkları düşünülmektedir. Bunların birinde duvar yüzeyine kazınarak yapılmış av sahnesi veya cenaze töreniyle ilgili olan hayvan ve insan resimleri bulunur. Oldukça şematik ve stilize yapılmış olan bu figürlerden bazıları ellerini yukarı kaldırmış haldedir.

Murat Öcal

Halk arasında Şuayb Peygamber'in bu kentte yaşadığına ve kentin adını Şuayb Peygamber'den aldığına inanılmaktadır. Kalıntılar arasında kayaya oyulu dört odadan oluşan bir mağara Şuayb Peygamber'in Makamı olarak ziyaret edilmektedir.

Kaynaklar

Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları Şehir Kitaplığı Dizisi: 26, Kültür ve İnanç Diyarı Şanlıurfa

Harran Yönetim Planı, 2016

Antik Kent