­ MALATYA ARKEOLOJİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Malatya Arkeoloji Müzesi - Malatya

Malatya ve çevresinde yapılan bilimsel kazılar ve çalışmalar sonucu ortaya çıkan Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği Malatya Müzesi, Kernek Meydanı’nda bulunmaktadır. Müzede, Arslantepe Höyüğü, Değirmentepe Höyüğü, Cafer Höyük, İmamoğlu Höyük, Pirot Höyük ve Köşkerbaba Höyük kazıları ile Müze Müdürlüğü tarafından yapılan diğer kurtarma kazılarından çıkan eserler, kronolojik ve tematik olarak sergilenmektedir.

Müzede sergilenen eserlerin büyük çoğunluğunu Arslantepe buluntuları oluşturur. Arslantepe vitrinlerinde kılıçlar, mızrak uçları, mühür baskılar, çanak çömlekler, Geç Hitit saray duvarını süsleyen taş kabartmalar ile kemik ve taştan yapılmış diğer eserler sergilenmektedir.

Karakaya Barajı kurtarma kazılarında elde edilen eserler ise Cafer, Değirmentepe, İmamoğlu, Köşkerbaba ve Pirot Höyük vitrinlerinde yer almaktadır. Müzede ayrıca Yenice Maşattepe Tümülüsünden elde edilen cam eserler, altın ağız bandı, küpe, yüzük, ayna, süs iğnesi, içerisinde tortulaşmış zeytinden oluşmuş zeytinyağının olduğu bir kap; Urartulara ait kemer, bilezik, halhal gibi takılar, mühürler, tıp aletleri ile Karakaya Baraj Gölü suları altında kalan İzollu Kaya Yazıtı'nın bir kopyası sergilenmektedir. Kronolojik olarak düzenlenmiş Grek, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinden kalma sikkeler de müzede görülebilmektedir.

Doğanşehir Günedoğru köyünden çıkarılıp müzeye getirilmiş olan otlayan karaca motifli taban mozaiği ve bahçede teşhir edilen farklı dönemlere ait mezar anıtları da ziyarete açıktır.

Kaynak: Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Malatya Gezilecek Yerler

Malatya Kernek Meydanı'nda olup yürüme mesafesindedir.
Adres: Kernek Mahallesi Şehit Hamit Fendoğlu cad.
+90 (042)-232-13-00

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 22031    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 29 Mart 2024 Cuma