­ HARRAN KÜMBET EVLERİ | Kültür Portalı

Harran Kümbet Evleri - Şanlıurfa

Harran Kümbet Evleri ören yerinden toplanan tuğlalarla 150-200 yıl önce inşa edilmiştir. Kare, ya da kareye yakın prizmatik bir temel üzerine bindirme tekniğinde tuğlalardan yapılmıştır.

Fotoğraf: Orhan Özgülbaş

Harcında gül yağı, saman, pişmiş toprak ve yumurta akı kullanılan, mimari yapısı ve malzemeleri sayesinde de yazları serin, kışları sıcak tutma özelliğine sahip evler, aşağıdan yukarıya doğru gittikçe daralmaktadır. Yüksekliği içeriden 5 metreye varan ve 30-40 tuğla dizisiyle örülerek inşa edilen evler, içeriden ve dışarıdan balçıkla sıvanması sayesinde varlıklarını bugüne kadar sürdürebilmişlerdir.

Fotoğraf: Gülcan Acar

Harran Kümbet Evler 1979 yılında arkeolojik ve kentsel sit alanı olarak tescil edilmiştir.

Fotoğraf: Güray Kuzu

Kaynak: Harran Belediyesi

Kümbet
İbni Teymiye, 63510 Harran/Şanlıurfa
Harran/Şanlıurfa

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 73909    Eklenme Tarihi : 09 Haziran 2020 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Haziran 2021 Pazartesi